Tekst: Radboud universiteit Nijmegen en Nils van Rooijen. Foto: Dick van Aalst

Crowdfunding ‘Red onze uitstervende Nederlandse wilde planten’ van start

26 juni 2019

Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland: ook een groot aantal Nederlandse wilde plantensoorten dreigt uit te sterven. Stichting Het Levend Archief probeert deze soorten veilig te stellen door de zaden te verzamelen, op te kweken en op te slaan in de Nationale Zadencollectie. Voordat de zaden bewaard kunnen worden, moeten ze goed droog zijn. Ecoloog Nils van Rooijen van Wageningen Environmental Research start samen met de Radboud Universiteit een  crowdfundcampagne  om een droogruimte te realiseren. Vanaf maandag 24 juni kunnen geïnteresseerden een financiële bijdrage doneren. De biodiversiteit in Nederland staat meer dan ooit onder druk. Naast de grootschalige insectensterfte dreigen ook een groot aantal Nederlandse wilde planten en bloemen te verdwijnen. ‘Dat zie je op heel veel plekken. Zo staan er in heel Nederland nog maar een handjevol roggelelies (in Drenthe), een akkerplant die bekend staat om zijn grote oranje bloemen. Planten verdwijnen langzaam. In de Ooijpolder bij Nijmegen worden  momenteel de dijken vernieuwd, maar daarmee gaan de planten die er staan ook verloren. Ook de Afsluitdijk wordt gestript van planten, soorten die alleen daar voorkomen’, vertelt ecoloog Nils van Rooijen.

Het Levend Archief

Planten staan aan de basis van ecosystemen. Hoe meer soorten, hoe veerkrachtiger de ecosystemen. Daarom is in september 2018 stichting Het Levend Archief opgericht, een initiatief van bijzonder hoogleraar Plantecologie Joop Schaminée van Radboud Universiteit en Wageningen University & Research. ‘Het Levend Archief verzamelt, kweekt en bewaart zaden van inheemse plantensoorten van Nederlandse oorsprong. Daarmee stellen wij de soorten veilig, zodat wanneer de originele planten (bronpopulaties) dreigen te verdwijnen, we genetisch identiek zaad kunnen gebruiken om de populaties te redden. De zaden vormen samen de Nationale Zadencollectie’, legt Van Rooijen uit.

Eerst drogen, dan opslaan
Om de zaden voor lange tijd onder optimale omstandigheden te bewaren, moeten ze goed droog zijn. Van Rooijen: ‘De zaden worden opgeslagen in een grote koelcel in het kassencomplex van de Radboud Universiteit, maar als ze nog vochtig zijn vriezen ze kapot. We moeten de luchtvochtigheid in de droogruimte kunnen reguleren en met hulp van donateurs hopen we de daarvoor benodigde apparatuur te kunnen aanschaffen.’ De onderzoekers beogen een bedrag van 10.000 euro op te halen.

Levend Archief mengsel: dubbele bijdrage aan biodiversiteit
Wat levert het de donateur op? Er worden lezingen, rondleidingen en excursies georganiseerd. En er wordt momenteel gewerkt aan een Levend Archief mengsel; donateurs ontvangen een zakje van dit mengsel van inheemse plantensoorten die ook nog eens goed zijn voor de insecten. Een dubbele bijdrage aan de biodiversiteit in Nederland. Een bedankkaartje met zaadjes uit de Nationale Zadencollectie om zelf in de tuin te planten.

Doneer op: www.steunradboudfonds.nl


Copyright © 2019 . All rights reserved.