Dinsdag 4 juli zijn we met de betrokken partijen bijeengekomen in het dorpje Nijeberkoop in Friesland. In dit dorpje zit Cruydt-Hoeck, een kwekerij die zaden opkweekt van Nederlandse, wilde plantensoorten. De twee eigenaars, Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel, lieten ons enorme velden zien vol met Avondkoekoeksbloem, Look-zonder-look, Wilde reseda en zo nog zo’n 200 wilde soorten. Ook lieten zij zien hoe ze de planten opkweken vanuit zaad, hoe de rijpe planten geoogst en gedroogd worden, hoe vervolgens het zaad geschoond wordt en hoe ten slotte de zaden opgeslagen worden in een kamer met zaden van misschien wel 1000 soorten. Ze hebben in de plantenperiode wel 20 man in dienst en zijn ontzettend trots op hun bedrijf en voornamelijk op de idyllische insteek, het aanbieden van wilde, Nederlandse soorten!

 

 

 

 

Op de bijeenkomst is over lastige topics gediscussiëerd, o.a. over de verzamelmethode van zaden, moet je deze per plant verzamelen of per populatie bijvoorbeeld? Besloten is om bij de écht zeldzame, bedreigde soorten per plant zaden te verzamelen (mengen kan altijd nog, scheiden niet meer), maar bij de overige soorten per populatie zaden te verzamelen, maar wel op een representatieve manier. Een ander topic dat aan de orde kwam was het verzamelen van zaden van houtige gewassen. Gelukkig bleek Bert Maes zijn jaren en jaren lange inventarisaties van inheemse, houtige gewassen gedeeld te hebben met o.a. Staatsbosbeheer en zijn zij reeds bezig om de zaden van de inheemse gewassen op te kweken en aan te bieden aan kwekers. Nog een ander topic dat ter sprake kwam was de selectie aan soorten die verzameld gaan worden voor Het Levend Archief tijdens de pilot. Dit zijn voornamelijk soorten die op de Rode Lijst als Ernstig Bedreigd! opgenomen staan. Na de pilot zullen ook zaden verzameld worden van soorten die vaak toegepast worden voor het inzaaien van bermen. Ook zullen er enkele aquatische soorten verzameld worden om hier ervaring mee op te doen.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden bij Gerard Oostermeijer in Amsterdam van 14:00-17:00. Mocht je geïnteresseerd zijn, stuur dan even een mailtje (zie de pagina Contact).

Geef een reactie