Op maandagochtend verzamelde een groep vrijwilligers zich in café de Waard van Kerkerdom in het gelijknamige plaatsje tegen de dijk. Het programma, dat is samengesteld door Gerard Oostermeijer (Science4Nature), Jojanneke Bijkerk (De Cruydt-Hoeck) en Sascha van der Meer (FLORON) richt zich op één van de beangrijkste aspecten binnen het opbouwen van een Nationale Zadencollectie, het verzamelen van zaden.
Gerard Oostermeijer begint met een kort college over hoe planten te herkennen zijn en waar rekening mee gehouden moet worden voor de zaden in een verzamelzakje verdwijnen. Het in kaart brengen van de natuurlijke populatie, de groeivorm, de voortplantinsbiologie en standplaatsfactoren zijn hierbij zeer belangrijk. Bij het inzamelen van zaden geldt eigenlijk altijd: “Hoe meer informatie, hoe beter.”
De werkgroep zaden inzamelen heeft daartoe een protocol en werkformulier ontwikkeld, die in het veld gebruikt kan worden. Dit formulier is te vinden bij het Handboek op deze site. Daarbij is het altijd belangrijk om de coordinator op de hoogte te stellen van een inzamelactie om zo dubbel werk te voorkomen.
Na afloop van het college is het tijd voor de praktijk. Met een korte excursie door de nabije Millingerwaard kunnen de deelnemers de opgedane kennis testen en bediscussiëren. Liggende ganzenrik, Rode waterereprijs, Reukeloze kamille en Klein vlooienkruid werden hierbij gebruikt als testsoorten in het wild.
Voorafgaand aan de bijeenkomst bezocht Vroege Vogels journalist Jesper Buursink het Levend Archief in opbouw en keek mee naar de zaden van Rode ogentroost in de Millingerwaard. Zondagochtend 1 september is zijn reportage te horen op NPO Radio 1.