Wat is het levend archief?

Zadencollectie Nederland het Levend Archief

Bedreigde flora veiligstellen

Planten vormen de basis van onze ecosystemen en spelen een cruciale rol in voedselvoorziening, klimaatbestendigheid en biodiversiteit. Het Levend Archief zet zich in voor het behoud en herstel van inheemse plantensoorten en hun genetische diversiteit. Het Levend Archief is een onafhankelijke stichting. Onze organisatie is ontstaan uit de samenwerking tussen wetenschappers, natuurbeschermers en botanische tuinen die de urgentie voelen om bedreigde flora veilig te stellen. 

Breed netwerk

Als stichting werken we nauw samen met een breed netwerk van experts, vrijwilligers en natuurorganisaties en kennisinstellingen, waaronder verschillende universiteiten, terreinbeheerders en soortenorganisaties, verzameld in een consortium.

Nationale zadencollectie

Ons doel is om een Nationale Zadencollectie op te bouwen. Een genenbank die als genetische back-up kan fungeren en daarmee de toekomst van onze wilde flora veiligstelt. Door onderzoek, educatie en actieve bescherming en herstel van populaties van wilde plantensoorten dragen we bij aan een veerkrachtiger en groener Nederland.

 

Hoe werkt het opslaan van zaden?

Verzamelen

Verzamelen

Na de bronpopulatie goed in kaart gebracht te hebben verzamelen we op het juiste moment de zaden.

Drogen en narijpen

Drogen en narijpen

Nadat de zaden zijn binnengebracht in de werkcollectie worden de zaden gedroogd tot 15% luchtvochtigheid.

Schonen

Schonen

Al het vrucht- en plantmateriaal wordt verwijderd en de gedroogde zaden worden in aluminum. Ook worden de zaden geregistreerd in de zadendatabase.

Borging

Borging

De zaden worden deels gekoeld bewaard waarbij ze snel inzetbaar zijn voor natuurherstel en onderzoek. Een ander deel wordt ingevroren voor de lange termijn bij het CGN.

Vier hoofdthema's

Borging van genetische diversiteit

We beschermen niet alleen bedreigde plantensoorten, maar juist ook de genetische variatie binnen soorten. Genetische diversiteit is essentieel voor de evolutie en overleving van planten in veranderende omgevingen. Daarom verzamelen en bewaren we zaden op een wijze die deze diversiteit zo goed en zo lang mogelijk borgt en stellen we dit materiaal weer beschikbaar, mocht dit noodzakelijk zijn voor het duurzame behoud van een plantensoort.

Kennisdeling en publieksvoorlichting

Voor het behoud van biodiversiteit is bewustwording essentieel. We stimuleren kennis en waardering voor inheemse flora door middel van voorlichting, educatieve programma’s en samenwerking met botanische tuinen, natuurorganisaties, onderwijsinstellingen en kunstenaars.

Onderzoek naar zaad- en kiemingsecologie

Voor veel wilde plantensoorten ontbreekt essentiële kennis over zaadlevensvatbaarheid en kiemvoorwaarden. Wij werken samen met universiteiten, kennisinstellingen en groene onderwijsinstellingen om meer inzicht te krijgen in de optimale omstandigheden voor het bewaren, vermeerderen van inheemse planten en hoe versterkingen en herintroducties in de natuur duurzaam en verantwoord kunnen worden uitgevoerd.

Herstel van biodiversiteit

Het juiste gebruik van inheems zaad is cruciaal voor het herstel van natuurlijke ecosystemen. Vaak worden er planten ingezaaid die niet uit Nederland komen of genetisch verarmd zijn door veredeling. Het Levend Archief werkt samen met ideële kwekers aan de beschikbaarheid van betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig zaaizaad voor natuurherstelprojecten en biodiverse publieke ruimte.